Vlinders in Viroinval

Begin juni heb ik deelgenomen aan een macrofotografie reis naar Viroinval in België onder begeleiding van Bart Stornebrink. Viroinval ligt in een prachtig glooiend kalksteen landschap in de Zuidelijke Belgische Ardennen. Het gebied staat bekend om zijn orchideeën en vlinders. Gedurende een lang weekeinde hebben we met een kleine groep fotografen deze getracht te fotograferen.

De resultaten van deze reis heb ik toegevoegd aan mijn Portfolio. Klik hier om deze te openen.

Categoriewinnaar

Bij de jaarlijkse fotowedstrijd van de Natuurfotografen Vereniging Utrecht heb ik met onderstaande foto bij de categorie Vogels gewonnen. De jurering werd dit jaar door Jeroen Stel gedaan.

Stockholm

De jaarlijkse buitenlandreis van fotoclub Perspektief ging dit keer naar Stockholm. Met 9 leden hebben we 5 dagen deze stad verkend. Alhoewel de heenreis dramatisch verliep i.v.m. annulering van de vlucht waardoor we via twee tussenstops pas in de avond op de plaats van bestemming aankwamen, hebben we een aantal heerlijke dagen gehad. Het weer werkte gelukkig ook mee.

Stockholm is een stad op de grens van water en land. De binnenstad van Stockholm is verdeeld over 14 eilanden, die door 57 bruggen met elkaar verbonden zijn. Ruim éénderde van het oppervlak van de stad is water. Er wordt dan ook heel wat afgevaren tussen deze eilanden.

 

Klik hier voor meer foto's van Stockholm.

Namibië

Dit jaar zijn we voor de 2e keer naar Namibië op vakantie geweest. De vorige keer was 9 jaar geleden. Toen hebben we ervaren dat je prima in Namibië op eigen houtje kunt rondreizen. Dit keer hebben we dan ook zelf een route uitgestippeld, vliegtickets en auto geregeld en alle overnachtingsplaatsen via internet geboekt. 

We hebben een aantal dezelfde locaties bezocht als de vorige keer, zoals Etosha National Park, Cape Cross en de Sossusvlei. Plekken die je gezien moet hebben als je in Namibië rondreist, vinden wij.

Daarnaast zijn we ook naar de Caprivi strook geweest, een heel ander deel van Namibië met deels andere flora en fauna. In het Mahangu National Park en het Bwabwata National Park, waar de Okavango rivier doorheen stroomt, tref je een waterrijke omgeving aan met nijlpaarden, krokodillen en watervogels. Maar ook grote kuddes olifanten en buffels zijn hier te vinden.

Kortom, we hebben weer veel gezien en we hebben weer genoten van al het natuurschoon.

Afrikaanse olifant in Etosha National Park
Afrikaanse olifant in Etosha National Park

Via deze link vind je nog meer foto's van deze geweldige reis.

Madagaskar

Madagaskar stond al heel lang op ons lijstje van landen om eens te bezoeken, vanwege de unieke diersoorten die alleen daar te bewonderen zijn. Om diverse redenen kwam het er steeds niet van, maar dit jaar hebben we de knoop doorgehakt en een 3-weekse reis naar Madagaskar gemaakt.

Het was een hele belevenis om in dit land rond te reizen. Heel anders dan in andere Afrikaanse landen waar we geweest zijn. De infrastructuur was op z'n zachtst gezegd minimaal. Verkeersborden en bewegwijzering ontbraken in het geheel. Gelukkig hadden we de luxe van een auto met chauffeur. Hij wist exact waar wij moesten zijn en bracht ons feilloos naar de juiste locaties.

Het algemene beeld dat we van Madagaskar kregen, is dat het overgrote deel van de bevolking straatarm is, primitief leeft en de beschikbare natuurlijke middelen nodig heeft om in het levensonderhoud te voorzien. Dat betekent dat een groot deel van de bomen op het eiland al gekapt is, omdat het hout nodig is voor o.a. houtskool en het land nodig is om rijst en groenten te verbouwen. Het resultaat hiervan is een nagenoeg kaal eiland met hier en daar nog een 'beschermd' stuk natuur dat tot nationaal park is bestempeld.

Deze parken zijn dan ook de plekken die door toeristen worden bezocht en hier tref je dan ook de unieke dierenwereld van Madagaskar aan. Onder begeleiding van lokale gidsen maak je wandelingen door de parken en kun je foto's maken. Al met al zijn we blij dat we Madagaskar gezien hebben, maar we zijn zeer bezorgd over de toekomst van dit land.

 

 In mijn portfolio van Madagaskar krijg je een indruk van het eiland en zijn bewoners.

Diademed Sifaka
Diademed Sifaka