Madagaskar

Madagaskar stond al heel lang op ons lijstje van landen om eens te bezoeken, vanwege de unieke diersoorten die alleen daar te bewonderen zijn. Om diverse redenen kwam het er steeds niet van, maar dit jaar hebben we de knoop doorgehakt en een 3-weekse reis naar Madagaskar gemaakt.

Het was een hele belevenis om in dit land rond te reizen. Heel anders dan in andere Afrikaanse landen waar we geweest zijn. De infrastructuur was op z'n zachtst gezegd minimaal. Verkeersborden en bewegwijzering ontbraken in het geheel. Gelukkig hadden we de luxe van een auto met chauffeur. Hij wist exact waar wij moesten zijn en bracht ons feilloos naar de juiste locaties.

Het algemene beeld dat we van Madagaskar kregen, is dat het overgrote deel van de bevolking straatarm is, primitief leeft en de beschikbare natuurlijke middelen nodig heeft om in het levensonderhoud te voorzien. Dat betekent dat een groot deel van de bomen op het eiland al gekapt is, omdat het hout nodig is voor o.a. houtskool en het land nodig is om rijst en groenten te verbouwen. Het resultaat hiervan is een nagenoeg kaal eiland met hier en daar nog een 'beschermd' stuk natuur dat tot nationaal park is bestempeld.

Deze parken zijn dan ook de plekken die door toeristen worden bezocht en hier tref je dan ook de unieke dierenwereld van Madagaskar aan. Onder begeleiding van lokale gidsen maak je wandelingen door de parken en kun je foto's maken. Al met al zijn we blij dat we Madagaskar gezien hebben, maar we zijn zeer bezorgd over de toekomst van dit land.

 

 In mijn portfolio van Madagaskar krijg je een indruk van het eiland en zijn bewoners.

Diademed Sifaka
Diademed Sifaka